2010. június 12., szombat

Megújulás Jézus Krisztus Ismeretében.

2 Pt 3:17-1; "Ti azért szeretteim előre tudván ezt, őrizkedjetek, hogy az istentelenek tévelygéseitol elragadtatva, a saját erősseégetekből ki ne essetek; Hanem növekedjetek a kegyelemben és a mi Urunknak és megtartó Jézus Krisztusunknak ismeretében. Néki legyen dicsőség, mind most, mind örökkön-örökké. Ámen."



Az egyik közmondásunk azt mondja, hogy "A jó pap holtig tanul."Ez így igaz, de ez ugyanúgy vonatkozik minden hivo keresztyénre. A jó keresztyén is holtig tanul. A keresztyének tananyaga, legyen az lelkész vagy nem, mindig Jézus Krisztus. Sajnos gyakran megkísérti a hívőket, hogy megelégedjenek Jézus Krisztus ismeretének azzal az alapszintjével, amit megtérésükkor kaptak Azt vallják, hogy "megismerték Jézus Krisztust mint személyes megváltójukat." Isten kegyelméből ők elérték a "tejnek italát" (2 Pt 2:2; 1 Kor 3:2). Természetesen nagy dolog már egy kicsit is ismerni az Úr Jézust, de a megismerésében lehet, sőt szükséges előre haladnia minden hívőnek. Ahoz, hogy fejlődjünk, növekedjünk, nem élhetünk örökké tejjel, át kell állnunk keményebb eledelre.



Miért szükséges alaposabban megismernünk Jézus Krisztust?

Azért, mert ő maga hagyta ezt meg nekünk; Kol 2: 5-7; "Mert jólehet testben távol vagyok tőletek, mindazáltal lélekben veletek vagyok, örülvén és látván ti közöttetek a jó rendet és Krisztusba vetett hiteteknek erősségét. Azért a miképpen vettétek a Krisztus Jézust, az Urat, aképpen járjatok ő benne. Meggyökerezvén és tovább épűlvén ő benne és megerősödvén a hitben, amiképpen arra tanítattatok, bővölködvén abban hálaadással." A hívőknek szükséges arra vágyódniuk és törekedniük, hogy gyarapodjanak Jézus Krisztus megismerésében. Szomorúan ismerjük el, hogy vannak hívők, akik megelégesznek azzal a Jézus ismerettel, amire eljútottak. Úgy vannak Jézussal talan mint az aútómata mosógépükkel; "Megismertük, tudjuk mikor melyik gombot kell nyomni ha ezt, vagy azt akarjuk elérni és közben más dolgokkal is foglakozhatunk." Az ilyen testvérek, testvérnők bibliaolvasásuk során észre sem veszik azokat az igei üzeneteket, amik többet, mást mondanak Jézus Krisztusról mint amit már adig is tudtak. Ha megis észrevesznek valamit, azt a saját meglevő ismereteik fényében próbálják megmagyarázni, így megtörténhet, hogy félre magyarázzák. Ha bárki más megpróbálja alázattal tanítani őket, a tanítást elutasítják. Úgy tűnik, hogy mivel ők már idősebbek, érettebbek, talán elvégeztek egy bibliaiskolát vagy teologiat lezártnak tartják a Jezusra vonatkozó ismereteket. Nincs bennük egyáltalán nyitottság semmiféle új, bibliai igazság befogadására. Azt gondolják az amit ők tudnak elégséges, vagy talán az minden. Tudni kell, hogy Jezus Krisztus isteni személyiségének ismerete kimeríthetetlen, sosem tudunk meg mindent itt a földön.
Nagyon sok felesleges közösségi, gyülekezeti vitának az oka ez a bizonyos szinten megrekedt Jézus ismeret. Csak annyi kellene, hogy imádkozva , a Szent Lélek segítségéveé, több időt szánva tanúlmányozzuk a Szentírást. Ha a kisgyermek fejlődése meg áll, az sújos betegség jele lehet, igy van ez a leki életben is. Aki nem gyarapodik a Jézus Krisztus ismeretében, nem növekszik, az beteg, nem is fejlődhet. Nagyon sok emberi elmélkedés, filozófa és egyébb források vannak Jézussal kapcsolatban de egyik sem léphet az isteni kinyilatkoztatás helyébe, sőt még csal egy szintre sem vele.
K1vánom sz1vemből, hogy mindnyájan naponta előrébb léphessünk nagy tananyagunk, élő és csodálatos Úr Jézus Krisztusnak megismerésében!



Honnan ismerhetejük meg az Úr Jézust mélyebben?

Hála Istennek van lehetőség erre. A Szentírás Jézus Krisztus alapfokú és mélyebb megismerésének a kizárólagos forrása amit Isten adott kegyelemből, ezzel gondoskodva arról, hogy legyen lehetőség őt jobban meg ismerni. Dicsőség neki. Annál többet nincs honnan megtudnunk és nincs is szükségünk többre mint, amit a Szentírás elénk tár. A Szentírás egyes részeinek tanulmányozása a Szentlélek segítsége által, aki az Ige igazértelmét megnyitja elpttünk, különösen, ha kutatásaink közben tudatosan Jézus Krisztust keressük, mindig hozhat új felismeréseket az ő isteni személyével, tulajdonságaival, terveivel, tetteivel, munkálkodásával kapcsolatosan. Maga Jézus Krisztus az, aki a Szentlélek által azon fárad, hogy a kinyilatkoztatását, s abban őt, magát egyre jobban megismertese egyházával. Ez volt szándéka tanítvámyaival is Jn 14:9 és ez velünk is. A magunk részéről egy út van Jézus mélyebb megismerésére: a Biblia igéibe vetett hit útja. Hittel megértve és megismerve a kijelentést, hívő értelemmel megismerhetjük őt.
Mindez azt is jelenti, hogy lehetetlennek tartom Jézus Krisztusnak a Szentírástól független megismerését, és elfogadhatatlannak ítélek minden olyan, Jézsura vonatkozó kijelentés-ismeretanyagot, ami nem Bibliából ered.